De auteur

Bert van Dam (1966) is geboren in Veldhoven. Hij is getrouwd en heeft 2 kinderen (Demi- 1997; Luc-1999). Na zijn studie (Bedrijfskunde - cum laude) werkte hij 17 jaar bij KPN, onder andere als Managing Director Planet Internet. Vervolgens 8 jaar bij Carphone Warehouse (Phone House) onder andere als Managing Director Nederland en CEO Retail Europe. In 2014 gooide hij het roer om en richtte zich volledig op zijn queeste “mensen helpen hun beste leven te laten leiden”. Hij begon zijn makbuntu model over de zin van het leven op papier te zetten – wat resulteerde in zijn eerste boek BOEM! (september 2015). Hij is co-founder en CEO van MultiplyHappiness BV dat als missie heeft om wereldwijd geluk te vermenigvuldigen. Daarnaast is hij onder andere voorzitter van de Raad van Commissarissen bij 2theloo.

Waarom BOEM!, hoe BOEM! ontstond

Confrontatie

Het moment waarop mijn speurtocht naar makbuntu echt begon, was toen ik een artikel las over Paul Fentener van Vlissingen, begin jaren 90. Hij was succesvol ceo van multinational SHV. In zijn directiekamer ging het interview echter – onbedoeld – over het Taoïstische wandkleed achter zijn bureau. Als bedrijfskundige pur sang werd me toen een 2e speelveld (filosofie, spiritualiteit) getoond naast het “business” speelveld. Hier werden de echte vragen gesteld – die er echt toe doen! En je kon ze mooi samen doen, dat deed Paul immers ook! Het zaadje voor makbuntu was geplant.

Conflict

Ik was – zoals gezegd – een bedrijfskundige pur sang en had een onstuitbare honger om mijn kennis in praktijk te brengen en verder te leren. Dan wil je ook zo snel mogelijk naar de positie van algemeen directeur toegroeien – die heeft immers het hele bedrijfskundige scala onder zijn hoede. Toen dat echter was bereikt, bij Planet Internet en later ook op grotere schaal bij Phonehouse Europa, voelde ik dat telecommunicatie niet mijn markt was. Ik wilde mensen helpen hun beste leven te leiden, daar zit mijn echte passie. Dat is mijn “rivier”. Ik werd onrustiger, sliep slechter, genoot minder van elke dag. Het doorhakken van de knoop eind 2013 voelde als een bevrijding!

Crisis

Tijdens de safari in Tanzania, oktober 2011, kwam de ontlading. Ik had inmiddels 25 jaar gepuzzeld op het model voor de zin van het leven – naast mijn carriere in het bedrijfsleven. Tijdens de crossing van de gnoes over de Mara rivier werden me– besefte ik later – de laatste puzzelstukjes duidelijk gemaakt. - het model miste nog een element die het model “rond” maakte - het model moest voldoen aan de natuurwet, waarvan de bron in Afrika ligt… - ik zou me hier helemaal op moeten richten in plaats van “erbij”. Dat het nog ruim 2 jaar duurde voordat ik knopen doorhakte komt omdat ik een weegschaal ben en alles altijd zorgvuldig afweeg (werk dit nou eerst maar eens uit…) voordat ik grote beslissingen neem.

Climax

Eind 2013 – net 4 maanden ceo Europa - voelde ik dat het moment naderde om het besluit te nemen. Ik meldde het mijn vrouw en ook wat vrienden. Dan is het zo mooi om te zien dat het universum helpt. De synchroniciteit. Dixons fuseert begin 2014 met Carphone waardoor ik con amore afscheid kon nemen van Phone House. Een vriend prikkelt me om een boek te schrijven (ik was al bezig met een nieuw social network met makbuntu als pijlers), en binnen een uur staat de opzet op papier (zomer 2014). Lekker zo op mijn rivier die “stroom mee”…. Dit voelt zo goed.

Conclusie

Het pad terugkijkend is alles eigenlijk zo duidelijk. Wat startte met het Taoïstische wandkleed begin ‘90 groeide in mijn leven verder en verder. Het moment van Ashridge (toen ik in 2000 als intake bij een leadershipcourse de vraag kreeg “hoe wil je herinnerd worden als je er niet meer bent”) toen ik een roes opschreef “vernieuwend westers filosoof”. De betekenis van de crossing in Afrika …. Ik ben op aarde om mensen te helpen hun beste leven te leiden. Ik doe dat door het verhaal van makbuntu te vertellen, een eenvoudig model voor een goed en zinvol leven. Dat is mijn creatie voor de wereld. Alles wat ik tot nu toe heb gedaan – oa mijn business carriere – zal mij helpen om het met de juiste kracht naar de wereld te brengen. Benieuwd naar wat komen gaat de 2e helft van mijn leven kan ik zeggen dat ik er klaar voor ben. Ik voel me gelukkig en dankbaar.