Samenvatting

Het model voor de zin van het leven

We willen allemaal een goed – en als het even kan – ook zinvol leven. Maar wat is het recept daarvoor? Is het niet vreemd dat er na duizenden jaren en enorme vooruitgang van de mensheid nog steeds geen simpel model, eenvoudige leidraad bestaat voor een zinvol, gelukkig leven?

Volgens Bert van Dam bestaat dit model. Het makbuntu model is een geheim wat verborgen ligt in Afrika. Het openbaarde zich tijdens een bezoek aan de Serengeti waar hij met zijn gezin de crossing meemaakte van de gnoes over de Mara rivier. De natuur sprak en legde de contouren bloot van wat nu het makbuntu model heet – iets waar hij al 25 jaar naar op zoek was…. Daar was het…. BOEM!

Makbuntu is een samenvoeging van maktub (Arabisch; ‘het staat geschreven in het universum’) en ubuntu (Zoeloe; ‘een zijn met je omgeving’). Het makbuntu model bestaat uit 3 pijlers: creatie, liefde en genieten. Ieder mens is op aarde om (1) te creeren vanuit zijn of haar hart – je creatie geef je aan de wereld; (2) om liefde te geven en te ontvangen van mensen op aarde en (3) om te genieten van alle mooie creaties op deze wereld.

Deze cirkel van geven en ontvangen is in evenwicht en voldoet aan de natuurwet. Leef je makbuntu dan leef je een zinvol goed leven. Bij veel mensen is geen balans. Ze doen bijvoorbeeld werk wat niet met hun hart strookt (gevolg: vervreemding of stress), zijn teveel gericht op het materiele (geven te weinig liefde) of weten niet te genieten van al het moois dat de aarde te bieden heeft. We zien ze om ons heen – de soms levensloze zombies. Die kijken met bijtende spijt terug op hun leven…. makbuntu figuur

Het kan anders. We all have 2 lives, the second one begins when we realize we only have one. Stop met aanmodderen op weg naar een mager 6je voor je leven. Gun jezelf een 10 en leef makbuntu. Het zal de wereld mooier kleuren – wellicht ligt daar de echte “zin” van makbuntu wel……. Ook die stralende voorbeelden zien we om ons heen…..

In het boek worden ook direct toepasbare technieken genoemd. Na het lezen kun je direct aan de slag om van jouw leven de beste versie te maken die ervan bestaat!

de oversteek


"de kleine gnoe roept, de eersten gaan over"

"de eersten steken heelhuids de Mara rivier over!"

"de crossing in volle gang"

Waarom BOEM!, hoe BOEM! ontstond

Confrontatie

Het moment waarop mijn speurtocht naar makbuntu echt begon, was toen ik een artikel las over Paul Fentener van Vlissingen, begin jaren 90. Hij was succesvol ceo van multinational SHV. In zijn directiekamer ging het interview echter – onbedoeld – over het Taoïstische wandkleed achter zijn bureau. Als bedrijfskundige pur sang werd me toen een 2e speelveld (filosofie, spiritualiteit) getoond naast het “business” speelveld. Hier werden de echte vragen gesteld – die er echt toe doen! En je kon ze mooi samen doen, dat deed Paul immers ook! Het zaadje voor makbuntu was geplant.

Conflict

Ik was – zoals gezegd – een bedrijfskundige pur sang en had een onstuitbare honger om mijn kennis in praktijk te brengen en verder te leren. Dan wil je ook zo snel mogelijk naar de positie van algemeen directeur toegroeien – die heeft immers het hele bedrijfskundige scala onder zijn hoede. Toen dat echter was bereikt, bij Planet Internet en later ook op grotere schaal bij Phonehouse Europa, voelde ik dat telecommunicatie niet mijn markt was. Ik wilde mensen helpen hun beste leven te leiden, daar zit mijn echte passie. Dat is mijn “rivier”. Ik werd onrustiger, sliep slechter, genoot minder van elke dag. Het doorhakken van de knoop eind 2013 voelde als een bevrijding!

Crisis

Tijdens de safari in Tanzania, oktober 2011, kwam de ontlading. Ik had inmiddels 25 jaar gepuzzeld op het model voor de zin van het leven – naast mijn carriere in het bedrijfsleven. Tijdens de crossing van de gnoes over de Mara rivier werden me– besefte ik later – de laatste puzzelstukjes duidelijk gemaakt. - het model miste nog een element die het model “rond” maakte - het model moest voldoen aan de natuurwet, waarvan de bron in Afrika ligt… - ik zou me hier helemaal op moeten richten in plaats van “erbij”. Dat het nog ruim 2 jaar duurde voordat ik knopen doorhakte komt omdat ik een weegschaal ben en alles altijd zorgvuldig afweeg (werk dit nou eerst maar eens uit…) voordat ik grote beslissingen neem.

Climax

Eind 2013 – net 4 maanden ceo Europa - voelde ik dat het moment naderde om het besluit te nemen. Ik meldde het mijn vrouw en ook wat vrienden. Dan is het zo mooi om te zien dat het universum helpt. De synchroniciteit. Dixons fuseert begin 2014 met Carphone waardoor ik con amore afscheid kon nemen van Phone House. Een vriend prikkelt me om een boek te schrijven (ik was al bezig met een nieuw social network met makbuntu als pijlers), en binnen een uur staat de opzet op papier (zomer 2014). Lekker zo op mijn rivier die “stroom mee”…. Dit voelt zo goed.

Conclusie

Het pad terugkijkend is alles eigenlijk zo duidelijk. Wat startte met het Taoïstische wandkleed begin ‘90 groeide in mijn leven verder en verder. Het moment van Ashridge (toen ik in 2000 als intake bij een leadershipcourse de vraag kreeg “hoe wil je herinnerd worden als je er niet meer bent”) toen ik een roes opschreef “vernieuwend westers filosoof”. De betekenis van de crossing in Afrika …. Ik ben op aarde om mensen te helpen hun beste leven te leiden. Ik doe dat door het verhaal van makbuntu te vertellen, een eenvoudig model voor een goed en zinvol leven. Dat is mijn creatie voor de wereld. Alles wat ik tot nu toe heb gedaan – oa mijn business carriere – zal mij helpen om het met de juiste kracht naar de wereld te brengen. Benieuwd naar wat komen gaat de 2e helft van mijn leven kan ik zeggen dat ik er klaar voor ben. Ik voel me gelukkig en dankbaar.


Bert van Dam, zomer 2015

Voor wie is BOEM! bestemd?

BOEM! is bestemd voor iedereen die graag zijn beste leven zou willen leiden. Geen 6je maar een 9 of een 10.
BOEM! onthult het makbuntu model, een eenvoudig kompas voor een zinvol en gelukkig leven. Het zal voor jou een steun zijn om van jouw leven een kunstwerk te maken waar je met tevredenheid op terug kan kijken.